Selapas  shopping barang dapur tapi anda tahu tak cara – cara nak simpan untuk kekalkan kesegarannya?

Ramai yang tahu beli tapi tak tahu cara simpan yang betul.

Jom lihat cara simpan barang dapur agar tahan lebih lama.

1. Mengekalkan kesegaran ikan

Simpan ikan dalam bekas dan isikan air dalam bekas sehingga menutupi ikan. Simpan dalam peti sejuk. Ikan akan kekal segar.

c@r_'$1089

2. Menyimpan udang

Bersihkan udang dan tos airnya sehingga kering, gaulkan dengan gula dan simpan dalam bekas bertutup.

Petua Opah untuk mengekalkan rasa keenakan dan kesegaran udang

3. Mengekalkan rasa manis ikan

Buang isi perut ikan dan jangan basuh, bungkus dengan surat khabar dan simpan dalam peti sejuk. Ikan kekal segar dan isinya manis.

pengolahan ikan

4. Santan tahan lama

Masukkan garam kasar dalam santan dan gaulkan dan simpan dalam peti sejuk bagi mengekalkan kesegaran santan dan santan tahan lebih lama.

santan

5. Kelapa parut tidak masam

Gaul kelapa parut dengan sedikit garam kemudian kukus kelapa untuk mengelakkan kelapa parut menjadi masam.

112049_thinkstockphotos135028913

6. Kekalkan kesegaran ulam

Rendam ulam yang bercampur cuka dan perahan limau nipis. Toskan dan biar seketika. Ulam akan kekal segar dan rangup.

Ikan masak assam and ulam

7. Telur tahan lama

Bersihkan telur dan lap hingga kering.simpan dalam bekas berisi beras pulut. Elakkan telur daripada terdedah.

Jika ingin simpan telur dalam peti sejuk, Letakkan telur dalam bekas berisi air telur akan tahan lama dan tidak busuk.

273095512_4_644x461_agen-telur-ayam-negeri-horn-kualitas-super-murah-dan-tahan-lama-rumah-tangga

 

8. Sealed plastik dan bahan makanan anda 

Untuk lebih mudah dan pastikan tidak masuk angin atau tahan lama boleh gunakan smart sealer .

 

Berminat nk dapatkan dengan harga promosi ??

Whatsapp 019 429 4490 sekarang

#tipssemasa

 

Advertisements