Kami ingin share tips dari Ekin Aris mudah  Bagaimana Untuk Buatkan Chickenpox Yang Menjangkiti Anak Kita Cepat Kering
.
Petua nak hilangkan :
.
1. Lepas je tahu dia kena chickenpox, terus bagi air kelapa untuk keluarkan cepat saki baki dalam badan, bagi semua keluar cepat. 1st day biasa memang sikit je, 2nd day baru keluar semua.

16641036_10212014922154303_3161519990261212093_n

2. Beli daun semambu (biasanya ade jual kat kedai india, Rm3 tu pon dah banyak). Basuh dan tumbuk dengan kunyit, tampalkan di kawasan chickenpox tu dalam setengah jam. 1st time buat anak nangis sebab dia takut ada benda hijau melekat di badan, mungkin dia rasa macam hulk. Esok-esoknya elok je ta takut dah.

16708364_10212014921874296_7785237995607191347_n

3. Lepas 30 minit tu mandikan dia dan sapu calamine lotion.

16708168_10212014921994299_6898736084133086809_n

4. Masa nak tidur tu ambil lah segenggam daun semambu basuh dan bubuh dalam kain batik jadi lapik tidur. Sepanjang anak chickenpox aritu tidur nyenyak betul. Kalau letak bom kat sebelah pun tak bangun.

16711905_10212014920834270_1818297815901335177_n

5. Bab makan memang jaga la, yang gatal-gatal tu memang elakkan terus.

6. Lepas itu jangan lupa mandi, sebab dia kena sentiasa bersih. Saya tak pakaikan sabun, just sapu-sapu air je pastu lap-lap keringkan.

Itu saja petuanya. Seminggu dah kering pastu dah hantar pergi rumah pengasuh.

Ada juga pergi klinik, doktor bagi ubat demam, ubat gatal dan calamine lotion. Alhamdulillah. Kat bawah ni Mami share gambar, mane tahu kalau ada anak ke saudara mara ke kena chickenpox. So boleh lah anda guna petua ni.
.
Kredit puan @Ekin Aris.
.
Sila Share jika rasa bermanfaat ­čśë
.
#tipssemasa

Advertisements